Bir ahşap ambalajda, diğer ambalaj türlerine göre çok daha farklı koruma faktörleri devreye girer. Bunların en önemlileri şöyle sıralanabilir:
* Kerestenin yoğunluğu, dayanıklılığı ve çakılan çivilerin kolay ya da zor sökülmesiyle direkt orantılıdır. Kuruduktan sonra yoğunluğu 640 kilogram/metreküpten yüksek olanlar ambalaj için kullanılmamalıdır. Benzer şekilde yoğunluğu 350 kilogram/metreküpten düşük olan kereste ise; sandık üretmek için yeterli derecede dayanıklı olmaz.
* Kerestenin nem içeriği yüzde 15–20 olmalıdır. Bu sayı kuruduktan sonra kerestenin çekmesi ve taşımada ağırlık tasarrufu bakımından önemlidir.
* Biçilen kereste hafif ya da ciddi bir takım hatalara sahip olmamalıdır.
* Ahşap sandıkların oluşturulmasında ve kapağının çakılmasında oluklu, ya da özel diş açılmış çivilerin kullanılması tercih edilmelidir.
* Ahşap esaslı kutu ya da sandık üretmek için uygun boyutlu kerestenin seçilmesi hem ekonomik nedenlerle hem de ortaya çıkan ambalajın dayanıklılığı için çok önemlidir.
* Sandığın içine konulacak ürünün ağırlığı, sandık seçiminde göz önüne alınması gereken bir başka noktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder