Ambalajlama makineleri, ürün doldurma, ambalajın tipini, boyutunu, şeklini, kapaklarını değiştirme ve kontrolü gibi işlemlerin kolay ve çabuk bir şekilde yapılmasını sağlar. Bu nedenlerle, ambalaj üreticilerinin, ambalaj makinelerinin üreticileri ile uyum içinde çalışması gerekir. Ambalajlama makinesi üreticisi ise değişen ambalaj eğilimlerini ve malzemelerdeki gelişmeleri çok yakından izlemelidir.
Ambalaj üretim hatları, teknolojisi elektronik, hidrolik ve bilgisayar bilimlerinin alanına giriyor. Verimliliği ve paketleme hattını etkileyen başlıca faktörler; kullanılan makine ve makinelerin amaca uygunluğu, gereken çıktı hızları, duraksamaların frekansı ve tekrar çalışma için gereken zaman ve operatörlerin beceri ve sayılarıdır. Makine fonksiyonları, bazı bölümlere ayrılabilir. Ürün işleme, paket işleme, makine sistemi, kontrol sistemleri, zamanlama sistemleri, yağlama sistemleri, güç aktarımı vb. tanımlamaları yapıldıktan sonra verimlilik için analiz edilebilir.
En önemli parçalardan biri olan zamanlama sistemi, genellikle, her yapılan paketlemede belirli bir dönüş yapar ve kalibrasyonu önemli bir işlemdir. Karışık kontrol sistemlerinde, çalışma üniteleri, stratejik noktalara yerleştirilmiş sensörler tarafından bölüm bölüm çalıştırılır. Ürün ve paketleme sistemleri kolay kullanılabilir, ancak makine yapısı, güç aktarımı ve yağlama sistemleri bu konularda uzmanlaşmış personel tarafından bakım ve müdahale gerektirir.
Makinelerin çalışmasını etkileyen malzeme özelliklerinin teşhisi de aynı derecede önemlidir. Bu alanda çalışma özelliklerinin hangi makine parametreleriyle ilişkili olduğu ve kritik özelliklerin sınır değerlerinin bilinmesi gerekir. Bu özellikler sertlik, sürtünme katsayısı, elastikiyet ve vb. olabilir. Bu değerlerin ölçümü için gerekli araçlar mevcut.
Bilgisayar destekli üretim ise daha az operatörlü çalışmaya olanak tanırken, malzemelerin kritik özelliklerini kaybetmeden üretim olanaklarını sağlar. Bilgisayar destekli ambalajlama hattında makine operatörü, hataları monitörden takip ederek daha verimli ve sistemli çalışır. Bu nedenle bilgisayar destekli ambalajlama makinesinin operatörünün daha az eğitime gereksinimi varken, bakım personelinin ise çok daha iyi bir eğitime ya da özelliklere gereksinimi vardır. Bu durum yalnızca bir ambalajlama makinesinin çalıştığı durumlar için geçerli. Ancak bir şirkette iki veya ikiden fazla ambalajlama makinesi birden çalışabilir. Burada kritik nokta, makinelerin birleşik hat verimliliğinin seri bir biçimde olmasıdır. Paketlemenin tipi ve şekli kararlaştırıldıktan sonra, ön ambalajlama hattının yapılacak işlemler açısından göz önüne alınması, performans açısından her operasyonun ayrı ayrı değerlendirilmesi de gerekir. Bu yüzden, makine yapımcıları ve malzeme üreticileri ile gereken diyalogun kurulması şarttır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder