EKONOMİ BÜLTENİ

KOSGEB Duyurular

4 Mayıs 2010 Salı

Cam Ambalaj Nasıl Üretilir?

Bir cam ambalajın üretimi hammaddenin fırında yaklaşık 15.000 derecede eritilmesiyle başlar. Bir cam fırını, ne kadar üretim makinesine hizmet götürdüğüne bağlı olarak 4 ile 400 ton erimiş cam içerir. Cam eritildikten sonra 11.000 dereceye kadar soğutulur, üretim makinesine beslenir. Cam ambalajların tümü iki evrede üretilir. Bu nedenle iki takım kalıba gereksinim duyulur. Öncelikle bir taslak hazırlanıp üfleme kabına iletilir ve orada üflenerek son şeklini alır. Cam şekillendirme kalıpları teknik olarak karmaşık bir yapıya sahip olduğu için maliyetleri yüksektir.

Kalıp yapım maliyetlerinin yüksek olması kısa süreli üretimi ekonomik olmaktan çıkarır. Bu nedenle bütün cam ambalaj üreticileri, standart büyüklükte şişe ve kavanoz üretirler. Standart ambalajlar uzun süreli üretildiğinden her birim için kalıp, maliyeti düşük bir seviyeye indirgemiş olur. Bu tip standart ambalajlar için standart kapaklar mevcuttur.

Üreticilerin büyük bir çoğunluğu bu tür ambalajları standart renklerde üretirler. En çok bilinenleri şeffaf (renksiz), yeşil ve kahverengidir.

Bir cam ambalajın iç basınca dayanıklılığı ve genel direnci özel astarlama (kaplama) ile artırılabilir. Taşıma sırasında ambalajın dış yüzeyinde çizikler oluşmasını önleyen bu astarlar organik ya da metalik esaslı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder