Demir çelik sektörü, yarattığı katma değer ve istihdamın yanı sıra, ihracatta da önemli bir yere oturuyor. Sektör, Türkiye’nin genel ihracatında %11,6 paya sahip. Demir ve çelik ürünleri fiyatlarının dünya piyasalarında yükselmesinin de etkisiyle, demir-çelik sektörünün 2007 yılı ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30 artarak 12,5 milyar dolara ulaştı.
Yıllar itibarıyla demir çelik sektörü ihracatına bakıldığında, 2003 yılında 4.360 milyon dolar olan sektör ihracatı, 2007 yılında 12.478 milyon dolara yükseldiği görülüyor. Bu rakam, sektör ihracatının son 5 yılda yaklaşık 3 kat arttığını gösteriyor. Demir çelik sektörü ihracatı madde bazında incelendiğinde, 2007 yılında toplam ihracatının 8,4 milyar doları (yüzde 67) mamül, 4,1 milyar doları (yüzde 33) ise demir çelik eşyadan oluştuğu görülüyor.
Uzun ürünler demir-çelik ihracatında yüzde 73,2 pay alırken, yassı ürünler yüzde 10,5 pay alıyor. Demir-çelik ihracatının diğer önem arz eden ürün grupları ise sırasıyla kütük, vasıflı çelik ürünler ve hurdadan oluşuyor. Demir-çelikten eşya ihracatında ise boru, inşaat aksamı, radyatörler ve mutfak eşyası başlıca ihraç edilen ürün grupları.
Demir çelik mamullerinin miktar bazında ihracatı ise 2007 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 8,6 artış göstererek 14 milyon ton olarak gerçekleşirken; demir-çelikten eşya ihracatımız bir önceki yıla oranla yüzde 8,1 artış kaydederek 2,8 milyon ton olarak gerçekleşti.
2007 yılında sektör ihracatının ülkelere göre dağılımı incelendiğinde ise; demir-çelikte en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkenin 1,7 milyar dolar ihracat ve yüzde 21 pay ile Birleşik Arap Emirlikleri olduğu görülüyor. Bunu sırasıyla; İspanya, Romanya, İtalya, Fas, İngiltere, İsrail, Katar, Bulgaristan ve ABD izliyor. Ülke grupları itibarıyla Türkiye’nin demir-çelik ihracatı incelendiğinde Orta Doğu ülkelerinin yüzde 40 pay ile ilk sırada yer aldığı görülüyor. AB ülkeleri ise en fazla ihracat gerçekleştirilen ikinci ülke grubu konumunda. Demir-çelikten eşya ihracatında ise en fazla ihracat gerçekleştirilen ülke grubu yüzde 53 pay ile AB ülkeleri oldu. Diğer önem arz eden ülke grupları ise BDT, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri.
Kaynakta, daha sonraki yıllara ait bilgi bulunmuyor.
Kaynak: Bu yazı, Kolay İletişim tarafından, KobiFinans için TC. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü Demir-Çelik Sektör Raporu’ndan derlenmiştir.
www.igeme.org.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder