Gayri safi milli hasılası 1.2 trilyon dolara ulaşan Hindistan, 3.5 trilyon dolarlık satın alma gücüyle de yabancı yatırımcıların iştahını kabartıyor.
İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO), üyelerinin ihracatını artırmak için yaptığı çalışmalardan biri de hedef ülkelere yönelik sohbet toplantıları. İTO’nun İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi (İGEME) ile yürüttüğü bu çalışmalardan biri Hindistan ülke sohbet toplantısı oldu. Türkiye’nin Yeni Delhi Büyükelçiliği eski Ticaret Müşaviri Mehmet Aytek, geçen yıl ayrıldığı Hindistan’ın ekonomisini, ticaretini, hangi alanlarda neden yatırım yapılması, nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
Aytek, dev genç nüfusuyla hızla büyüyen Hindistan’da perakende sektörünün cirosunun geçen yıl 400 milyon dolar olduğuna dikkat çekti. Aytek, yine geçen yıl 1.2 trilyon dolar gayri safi milli hasılaya sahip olan ülkenin satın alma gücünün yaklaşık 3.5 trilyon dolar olduğunu belirtti. Aytek, “Hindistan ekonomisinde sanayinin payı yüzde 26. Ülke hızla hizmetler sektöründe gelişiyor. Türkiye ülkeye hemen her şeyi ihraç edebilir. Çok büyük bir nüfusa sahip, hızlı büyüyor; gelişen bir ekonomi. Halkın yaşam seviyesi yükseliyor; her şeye açık bir toplum” dedi.
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
Uzay sanayi ve enformasyon teknolojisi konusunda dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Hindistan’ın, nükleer alanda da 22 santrale sahip olduğunu belirten Aytek, ülkenin bilgi teknolojileri konusunda da dünyanın en iyileri arasında bulunduğunu kaydetti. Yabancı yatırımcı sayısının hızla arttığı ülkede, yabancı yatırımın da önünü açacak uygulamaların yapıldığını belirten Aytek, Hindistan’ın Türkiye ile arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmalarının bulunduğunu da söyledi.
Hindistan’ın avantajları (ortak başlık) et ve unda KDV yok
Temel gıda maddelerinde yüzde 1 KDV uygulayan Hindistan’da et ve unda KDV yok. Gelir vergisinin kademeli, yüzde 10- 20 ve 30’luk dilimleri var. Ticari kuruluşlardan alınan kurumlar vergisi yerliler için yüzde 30, yabancı firmalar için yüzde 40. Hindistan’da gümrük vergisinin oranı yüzde 10 gibi gözükmesine karşın ithalattaki vergi yükü yüzde 34 oranına ulaşıyor. Hindistan yerli üreticinin zor durumda kalmaması için ithalatta istihsal vergisi alıyor. Temel mallardaki vergi yükünün yüzde 10-15 oranına ulaştığı Hindistan’da otomobil, içki gibi lüks tüketim mallarında vergi yükü yüzde 200’e çıkabiliyor.
* * *
Türkler nelere yatırım yapabilir?
* Konserve gıda, salça, meyve suyu işleme ve üretimi yetersiz.
* Bisküvi şekerleme gibi ürünlerde yetersiz ve kalitesiz yerli üretim var.
* Zeytinyağı ihtiyacını tamamen ithalatla karşılıyor.
* İncir, kayısı gibi kuru gıda tüketimi üst seviyelerde.
* Konfeksiyon önemli ama dizayn konusunda geri olan Hindistan ihtiyacını Avrupa’dan ithal ediyor.
* Tekstil makinelerinde ithalata bağımlı.
* Cam ve cam eşyada tamamen ithalat yapıyor.
* Gelişmiş otomotiv sektörü, parçada dışa bağımlı.
* Mobilya tedarikini üst gelir grubu Avrupa’dan, orta gelir grubu Çin’den sağlıyor.
* Kuyumculuk sektörü gelişmiş olmasına karşın bazı mücevheratı ithal ediyor.
* Basım sanayi dışındaki kağıt ihtiyacı ithalata dayalı.
* Deride bol hammadde, ucuz işçiliğe karşın kalite ve tasarım yetersiz.
* * *
Yabancı yatırıma teşvik var
* Hindistan’ın hemen her yerinde yatırım yapılabilir.
* Birkaç stratejik alan dışında ön izin almadan yatırım mümkün.
* Yüzde yüz yabancı sermayeli şirket kurmak mümkün; yerli ortağa gerek yok.
* Yeni şirket kurmak, temsilcilik veya proje ofisi açabilmek mümkün. Sermaye ve kâr transferlerinde herhangi bir kısıtlama yok; yatırımı geri çekmek mümkün.
* Ülkede yabancı personelin çalışmasına izin veriliyor.
* Yatırımlar için bazı özel Special Ekonomic Zone denilen özel ekonomi bölgelerinde her türlü hizmet ve üretim yapılabiliyor.
* Yatırımlar her türlü vergi, resim ve harçtan muaf.
* Üretimin tamamını ihraç eden işletmeler üretim aşamasında vergi, resim ve harçlardan muaf.
* Bilgi ve yazılım teknolojileri, tekstil, endüstri, biyoloji mühendisliği gibi ihtisas bölgeleri de birçok muafiyete sahip.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder