Gıda sektöründe kullanılan ambalajlar 9 çeşittir. Bunlar teneke, teneke+alüminyum, cam, plastik+pet, kağıt, oluklu mukavva, alüminyum takviyeli kağıt, alüminyum ve selafon ambalajlardır. Bunlardan plastik–pet ambalaj, teneke ambalaj, cam ambalaj ve kağıt ambalaj, ana grupları oluşturur. Gıda ürünlerinin yüzde 87’sinde bu 4 ambalaj grubu kullanılır.Her gıda ürününün özelliğine göre kullanılan ambalaj tipi değişiklik gösterir. Metalin yumuşayarak şekil verilebilmesi, gıda ambalaj sanayinde yer almasında önemli bir rol oynuyor.
Metal ambalaj iki gruba ayrılır: Teneke ambalaj ve alüminyum ambalaj. Teneke kutu yapımında çelik gövdesi yüzde 50 oranında tahrip olmaksızın inceltilebiliyor. Bu özelliği, teneke kutunun yaygınlaşmasında etkili oluyor. Işık, hava su gibi ortam koşullarına karşı dayanıklılığının yüksek olması, kemirgen ve böceklere karşı sağlam ve dayanıklı olması, bozulabilir gıdaları güvenilir şekilde muhafaza edebilmesi, sınırlı üretim dönemleri olan gıda ürünlerini ileride kullanılmak üzere saklayabilmesi ve doğada en kolay yok olan malzeme olması teneke ambalajın avantajlı özellikleri arasında. Son yıllarda kaplama özelliklerinin iyileştirilmesi ve teneke kutunun korozyona dayanıklı hale geliştirilmesi, daha ince kalınlıklara inilebilmesi teneke ambalaj sektörünün gelişmesinde rol oynadı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder