Koç Holding'in üst düzey yöneticiliğinden emekli olarak büyük kuruluşlara danışmanlık yapmaya başlayan Cengiz Solakoğlu, yeğeni Sencer Solakoğlu ile ortak besi çiftliği kurdu. Aslında Cengiz Solakoğlu için, yalnızca onursal başkanlığını yaptığı Bursa Karacabey' deki bu yatırımın ortağından çok destekçisi demek daha doğru. İşin arkasındaki isim yeğen Solakoğlu. Solakoğlu ile birlikte bu projenin mimarlarından biri de Ahmet Batur. Batur, Şanlıurfa'da kurulu Koç Ata Besi Çiftliği'nin eski yöneticilerinden biri. Bu dönemde Cengiz Solakoğlu ile birlikte omuz omuza bu yatırım için çalışan Batur, şimdi Solakoğlu Ailesi'nin bu yatırımında ortakları olarak yer alıyor.
Feyz Tarım adıyla Bursa Karacabey'de sessiz sedasız ama oldukça iddialı bir şekilde hayata geçirilen besi çiftliği yatırımıyla bu genç girişimciler yalnızca süt üretimi yapmakla kalmayacak aynı zamanda uydu çiftlikler kurarak, küçük üreticiye de destek olacak sosyal sorumluluk projesine de imza atmayı planlıyor.
150 Milyon TL’lik Yatırım
Yatırımın arkasındaki kişi oları Sencer Solakoğlu, yurt dışında ciddi bir eğitimin ardından Türkiye'ye gelerek ailenin şirketi olan Ernak'ın başına geçmiş genç bir girişimci. Asıl işleri uluslararası nakliyecilik ve otomotiv yan sanayi oları Ernak'ta bir yandan işleri modernize eden Solakoğlu, besi alanındaki destekleri inceleyerek bu alana yatırım yapmaya karar vermiş.
Aile başlangıçta buna pek sıcak bakmamış. Fakat amca Cengiz Solakoğlu'nun desteğini alan Sencer Solakoğlu, hemen fizibilite çalışmalarına başlamış. Amca Solakoğlu, bu süreçte eski çalışanı olan ve özellikle besi konularında uluslararası şirketlere de danışmanlık yapan Ahmet Batur'u da bu projeye davet etmiş ve çalışmalar bu birliktelikle hızlanmış.
Yaklaşık 8 aylık fizibilite çalışması yapılarak İsrail ve ABD'deki çiftlikler ziyaret edilmiş. İlk etapta 200 sağmalık hayvanla yola çıkmayı planlayan girişimciler, daha sonra bu sayıyı 1.000 adete çıkaracak. Yatırım için planlanan toplam harcama şu anda 15 milyon TL. ABD'den 750 gebe düve aldıklarını söyleyen Sencer Solakoğlu, "4 yılın sonunda toplam 1.000 sağmalık inek sayısına ulaşmış olacağız" diyor.
Üretim başladığında, 70 dönüm üzerine kurulu çiftlikte, günlük yaklaşık 30 ton süt üretimi gerçekleştirilecek. Yıllık üretimin ise 11 milyon litre olması hedefleniyor. Zamanla çiftliğin genişletilerek 5.000 dönüm üzerinde üretim gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Çiftlikte yaklaşık 30 kişilik bir ekip çalışacak. Hayvanlar ise ABD'den ithal ediyor. Girişimciler, 3 yıl sonra 8, 4 yılın sonunda ise 11 milyon TL ciroya ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor.
Uydu Çiftlikler Kurulacak
Bursa Karacabey'de kurulan çiftlik için sosyal sorumluluk projeleri de düşünülüyor. Uydu çiftlik projesiyle bu yılın sonunda 50-100 baş hayvana sahip aile işletmelerine iş imkanı sağlanacak. Hedef, 50 uydu çiftliği birleştirerek, aile işletmelerine Feyz Tarım için üretim yaptırmak. Yem konusunda yurt dışından uzmanlarla çalıştıklarını belirten Solakoğlu, yem tedarikini de çiftçilere kendilerinin sağlayacaklarını ifade ediyor.
Kendi şemsiyeleri altına girecek üreticilere fiyat konusunda da avantaj sağlanacağını vurgulayan Solakoğlu şöyle devam ediyor: "Çiftliklerin proje mimarisini biz yapacağız. Çünkü hayvanın ayağının ağrıması bile sütten kesilmesine neden olabiliyor. Araziyi çiftçi alacak, biz projelendireceğiz. Hayvanları kendi çiftliklerimizden de verebiliriz ithal de edebiliriz. Hayvanların hepsinde çipler olacak. Bu çiplerle hayvanın adımını ve hareketlerini ölçeceğiz. Merkez bilgisayarımızda bu veriler toplanacak. Bu sistemle olası bir tersliğe karşı müdahale edebileceğiz. Ayrıca çiftçiye eğitimler vereceğiz."
Ari Irk Yaratılacak
Feyz Tarım'ın uydu çiftlikleri ana merkeze maksimum 20 kilometre uzaklıkta olacak. Veteriner hizmeti, satış, alım-satım gibi süt sektörü için hayati önem taşıyan konuların doğru yapılmasının önemine dikkat çeken Ahmet Batur da üreticinin bu hizmeti direkt olarak kendilerinden alabileceğini belirtiyor.
Zira uydu çiftlikler kurulduğu zaman hastalıktan arı bir ırk yetiştirilmesine kadar birçok konuda hizmet verilecek. Kendi evinde hayvan bakmayan üreticilerle çalışmayı tercih edeceklerini ifade eden Ahmet Batur, "Çiftliğin sahibi biz değil, üretici olacak. Bizimle çalışmamaya karar verdikleri anda istedikleri zaman gidebilecekler" diyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder