EKONOMİ BÜLTENİ

KOSGEB Duyurular

9 Mayıs 2010 Pazar

Amcasının Desteğiyle Girişimci Oldu

Koç Holding'in üst düzey yö­neticiliğinden emekli olarak büyük kuruluşlara danışman­lık yapmaya başlayan Cengiz Solakoğlu, yeğeni Sencer So­lakoğlu ile ortak besi çiftliği kurdu. Aslında Cengiz Solakoğlu için, yalnızca onursal başkanlığını yaptığı Bursa Karacabey' deki bu yatırı­mın ortağından çok des­tekçisi demek daha doğru. İşin arkasındaki isim ye­ğen Solakoğlu. Solakoğlu ile birlikte bu projenin mi­marlarından biri de Ah­met Batur. Batur, Şanlıur­fa'da kurulu Koç Ata Besi Çiftliği'nin eski yöneticile­rinden biri. Bu dönemde Cengiz Solakoğlu ile bir­likte omuz omuza bu yatı­rım için çalışan Batur, şimdi Solakoğlu Ailesi'nin bu yatırımında ortakları olarak yer alıyor.

Feyz Tarım adıyla Bursa Karaca­bey'de sessiz sedasız ama oldukça iddia­lı bir şekilde hayata geçirilen besi çiftli­ği yatırımıyla bu genç girişimciler yalnızca süt üretimi yapmakla kalmayacak ay­nı zamanda uydu çiftlikler kurarak, kü­çük üreticiye de destek olacak sosyal so­rumluluk projesine de imza atmayı planlıyor.

150 Milyon TL’lik Yatırım
Yatırımın arkasında­ki kişi oları Sencer Sola­koğlu, yurt dışında ciddi bir eğitimin ardından Türkiye'ye gelerek aile­nin şirketi olan Ernak'ın başına geçmiş genç bir girişimci. Asıl işleri ulus­lararası nakliyecilik ve otomotiv yan sanayi oları Ernak'ta bir yandan işle­ri modernize eden Sola­koğlu, besi alanındaki destekleri inceleyerek bu alana yatırım yapmaya karar vermiş.

Aile başlangıçta buna pek sıcak bak­mamış. Fakat amca Cengiz Solakoğ­lu'nun desteğini alan Sencer Solakoğ­lu, hemen fizibilite çalışmalarına başla­mış. Amca Solakoğlu, bu süreçte eski çalışanı olan ve özellikle besi konuların­da uluslararası şirketlere de danışman­lık yapan Ahmet Batur'u da bu projeye davet etmiş ve çalışmalar bu birliktelik­le hızlanmış.

Yaklaşık 8 aylık fizibilite çalışma­sı yapılarak İsrail ve ABD'deki çiftlikler ziyaret edilmiş. İlk etapta 200 sağmalık hayvanla yola çıkmayı planlayan giri­şimciler, daha sonra bu sayıyı 1.000 adete çıkaracak. Yatırım için planlanan toplam harcama şu anda 15 milyon TL. ABD'den 750 gebe düve aldıklarını söyleyen Sencer Solakoğlu, "4 yılın so­nunda toplam 1.000 sağmalık inek sayısı­na ulaşmış olacağız" diyor.

Üretim başladığında, 70 dönüm üzerine kurulu çiftlikte, günlük yaklaşık 30 ton süt üretimi gerçekleştirilecek. Yıllık üretimin ise 11 milyon litre olma­sı hedefleniyor. Zamanla çiftliğin geniş­letilerek 5.000 dönüm üzerinde üretim gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Çiftlikte yaklaşık 30 kişilik bir ekip çalışacak. Hayvanlar ise ABD'den ithal ediyor. Girişimciler, 3 yıl sonra 8, 4 yılın sonunda ise 11 milyon TL ciroya ulaş­mayı hedeflediklerini söylüyor.

Uydu Çiftlikler Kurulacak
Bursa Karacabey'de kurulan çiftlik için sosyal sorumluluk projeleri de dü­şünülüyor. Uydu çiftlik projesiyle bu yılın sonunda 50-100 baş hayvana sahip aile işlet­melerine iş imkanı sağla­nacak. Hedef, 50 uydu çiftliği birleştirerek, aile işletmelerine Feyz Tarım için üretim yaptırmak. Yem konusunda yurt dı­şından uzmanlarla çalış­tıklarını belirten Sola­koğlu, yem tedarikini de çiftçilere kendilerinin sağlayacaklarını ifade ediyor.

Kendi şemsiyeleri altına gi­recek üreticilere fiyat konusunda da avantaj sağlanacağını vurgulayan Sola­koğlu şöyle devam ediyor: "Çiftliklerin proje mimarisini biz ya­pacağız. Çünkü hayvanın ayağının ağrı­ması bile sütten kesilmesine neden ola­biliyor. Araziyi çiftçi alacak, biz proje­lendireceğiz. Hayvanları kendi çiftlikle­rimizden de verebiliriz ithal de edebili­riz. Hayvanların hepsinde çipler olacak. Bu çiplerle hayvanın adımını ve hareketlerini ölçeceğiz. Merkez bilgisayarımızda bu veriler toplanacak. Bu sistemle olası bir tersli­ğe karşı müdahale edebileceğiz. Ayrıca çiftçiye eğitimler vereceğiz."

Ari Irk Yaratılacak
Feyz Tarım'ın uydu çiftlikleri ana merkeze maksimum 20 kilometre uzak­lıkta olacak. Veteriner hizmeti, satış, alım-satım gibi süt sektörü için hayati önem taşıyan konuların doğru yapılması­nın önemine dikkat çeken Ahmet Batur da üreticinin bu hizmeti direkt olarak kendilerinden alabileceğini belirtiyor.

Zira uydu çiftlikler ku­rulduğu zaman hastalıktan arı bir ırk yetiştirilmesine kadar birçok konuda hiz­met verilecek. Kendi evinde hayvan bakmayan üreticiler­le çalışmayı tercih edecekle­rini ifade eden Ahmet Ba­tur, "Çiftliğin sahibi biz değil, üretici olacak. Bizimle çalışmamaya karar verdikleri anda istedikleri zaman gidebilecekler" diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder