Tekstil ve hazır giyimde Avrupa için “en stratejik üretim üssü” olarak tanımlanan Türkiye’de birçok fasoncu bulunsa da, bunların hepsi, dış alım gruplarına üretim yapabilecek standartlara sahip değil. Bu gruplar, her fasoncuyla çalışmıyor. Aranan birçok kriter var. Bunları şöyle sıralamak mümkün:
* Gruplar, Türkiye'deki tedarikçilerinden hızlı servis, malı zamanında teslim etme, uygun fiyat ve kalite gibi unsurlar arıyor.
* Bunun yanında ISO 9001, ISO 14001, işçi çalıştırma ve fabrika çalışma koşullarını içeren BSCI gibi sertifikaları da şart olarak görüyor.
* Fason üreticilerde aranan genel şartlar arasında süreklilik, kalite, alanında uzmanlık, gizlilik, disiplin ve düşük maliyet gibi kriterler de var.
* Müzakere sürecinde veya anlaşmanın ifası sırasında sağlanan gizli nitelikteki bilgileri kamuya mal olmadıkları sürece ifşa etmeme yükümlülüğü, aktarılan bilgilerin gizli olması, yani herkes tarafından bilinmemesi veya kolay ulaşılabilir olmaması ve üretime katılan işçilerin kanunlar tarafından belirlenmiş şartlara uygun olması gibi kriterler söz konusu.
* İngiltere pazarı için alım yapan bir alım grubu, mutlaka üreticinin başka İngiliz müşterilerle çalışmış olması gerektiğini söylüyor. Söz konusu müşterinin İngiltere pazarının koşullarını iyi bilmesi gerekiyor.
* Üretim kabiliyetinin yüksek olması aranan en önemli özelliklerden biri.
* Esnek yönetim ve iç yapı, sağlam ve tam kontrol sağlayan üretim yapısı, tasarım desteği, hızlı geri dönüş en önemli taleplerden.
* Bunun yanında üretimde kanserojen madde kullanılmaması, çocuk işçi çalıştırılmaması, çalışanların özgür irade ile çalışması, asgari ücret uygulaması gibi şartlar da aranıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder