Teneke Ambalajın Analizleri Nasıl Yapılır?
Teneke ambalaj kullanılan ürünlerde yapılan analizler 3 e ayrılır: Bunlar malzemeye uygulanan testler, performans testleri, ürüne uygulanan testlerdir. Ambalaj testleri çelik üreticisinden başlar, kutu imalatçısında devam eder ve dolumcu da yani gıda şirketinde sona erer. Kalite kontrol bölümünce uygulanan testler değişiklik gösterebilir. Özellikle malzemeye uygulanan testler ve tedarik kontrolü için uygulanan testler çelik üreticisi ve kutu imalatçısında gerçekleştirilir. Ürüne uygulanan testler ise çoğunlukla gıda şirketinde gerçekleşir.
Kalay kaplama ağırlık tayini: Teneke levhaya uygulanır. Teneke levhanın kalay miktarı artıkça korozyona karşı direnci de artar. Kalay miktarı hesaplanarak tedarikçiden alınan malın kabulü yapılır. TSE’de kalay kaplama aralıkları belirtilmiştir.
Kalaylı levhada gözenek testi: Kalaylı levhaya uygulanır.Gözenek sayısı ile korozyon arasında negatif bir ilişki vardır. Gözenek sayısı ne kadar azsa, korozyona direnç o kadar fazladır. Uygulanan test ile birim yüzeydeki gözenek sayısı belirlenir.
Demir çözünme testi: Kalaylı levhalar uygulanır. Bu test kutunun depolaması ile ilgili bilgi verir.
Lak kaplama ağırlık tayini: Konserve kutu imalatında lak kullanılarak kutunun dayanıklılığı artırılır. Lak kaplama ağırlığı arttıkça korozyona dayanıklılık da artar.
Paket testi: Teneke kutu üretildikten sonra doluma gitmeden önce güvenilirliğinin test edilmesi gerekir. Paket testi ve ekstraksiyon testi (gıdayla temas) önemli test yöntemleridir.
Extraksiyon testi: Teneke kutuya uygulanır. Teneke kaplamalarından ekstrakte edilen bileşimlerin varlığı ve miktarları üreticiler için dikkatlice kontrol edilir.Bu bileşikler FDA (Food and Drug Administration) yasalarıyla sınırlandırılmıştır. FDA yasalarına göre, gıda ile temas halinde bulunabilecek bileşikler “beyaz listede” belirtilmiştir. Bu listenin dışında bir bileşik teneke ambalajdan ekstrakte edilmemelidir. Teneke ile temas halinde bulunan gıdaların çeşitliliği ekstraksiyon testi için kullanılacak solüsyonlarında farklılaşmasına neden olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder