EKONOMİ BÜLTENİ

KOSGEB Duyurular

1 Mayıs 2010 Cumartesi

Türkiye, yeni ihracat pazarlarına girmeyi sürdürüyor

2009 yılında 90 ülkeye yaklaşık 1 milyon 850 bin ton ihracat yaparak, 700 milyon dolar döviz sağlayan Türk un sanayicileri, şimdi de gözünü Brezilya'ya dikti. Yılda yaklaşık 800 bin ton un ithalatı bulunan Brezilya'ya girmek için kolları sıvayan un sanayicileri, bu yıl Brezilya'ya ihracata başlayacak.
T
ürkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk un sanayisinin özellikle son beş yıldır gösterdiği performansla ihracatçı ülkeler içinde ilk 3'te yer aldığını, 2009 yılında da yaklaşık 1 milyon 850 bin ton un ihracatıyla Kazakistan'ın ardından dünya ikincisi olduğunu belirtti. Özmen, şunları söyledi:

''Portföy gittikçe büyüyor. Özellikle Tarım ve Köyişleri Bakanımız Mehdi Eker ve Devlet Bakanımız Zafer Çağlayan'ın destekleriyle, Türkiye un sanayisinin ihracat yaptığı ülke sayısı şu anda 90'a çıktı. 2005 yılında 40 ülkeydi.

Çok renkli bir tablo var; Afrika, Uzakdoğu ve komşu-çevre ülkeler ilk beşin içinde. TUSAF organizasyonları ve kalite çalışmalarıyla, dünyada Türk ununda bir düşünce devrimi oldu. Dünyanın en iyi ununu üretiyoruz, 'Türk unu' diye gururlanarak satıyoruz. Fiyatımız rakip ülkelerden yüzde 10-15 fazla olmasına rağmen Türk unları tercih ediliyor.''

''Krize rağmen ihracat arttı''
Özmen, 2009 yılında fiyat artışına rağmen ihracatlarının arttığını vurguladı.

Dünya ekonomik krizinden etkilenmediklerini ifade eden Erhan Özmen, ''İhracatımız miktar bazında arttı, döviz bazında da aynı gibi kaldı. 2008'de 1 milyon 200 bin ton un ihracatımız vardı. 2009 yılında miktarda yüzde 50 artış ve 700 milyon dolar civarında ihracat gelirimiz var'' dedi.

Özmen, mevcut pazarlarını koruduklarını ve yeni pazarlara girdiklerine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Irak en büyük pazarımız. Endonezya ikinci ve Filipinler üçüncü en büyük pazarımız. Dört ve beşinci sırada Afrika ülkeleri var. Hedefimiz Brezilya. Şu an bizim oraya hiç ihracatımız yok, ama bu yıl inşallah gireceğiz, görüşmeler yapılıyor. Brezilya dünyanın en büyük un ithalatçılarından, yıllık 750-800 bin ton un ithal ediyor.

Şu anda Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte Brezilya üzerinde duruyoruz. 5 ay önce bu ülkeye gittik. İlk girişimler yapıldı. Şimdi Türk-Brezilya İş Konseyi çalışmalarını sürdürüyor, bu ülkeye yapılacak 4-5 ihracat kaleminin içinde un da olacak. Brezilya pazarında önemli pay alabiliriz. Mesela; İsrail ve Filistin'e Türk unları girmeye başladı. Buralardan, yüksek fiyatlarla ciddi talepler gelmeye başladı.''

''4 milyar dolarlık un pastası''
Türkiye'de şu anda 715 un fabrikasının faaliyet gösterdiğini bildiren Özmen, sektörde çok ciddi konsolidasyon beklediğini söyledi.

Sektörde 5 yıl önce 1,200 fabrikası olduğuna dikkati çeken Özmen, ''5 yıl sonra 400'e düşeceğini bekliyorum. Konsolidasyon ile birlikte ciddi bir verimlilik sağlayan sektörde, daha güçlü yapılarla, daha ciddi ihracat artışları gündeme gelecektir'' değerlendirmesinde bulundu.

Dünya un ticaretinin büyüklüğünün 4 milyar dolar olduğunu bildiren Özmen, Türk un sanayicilerinin bu pastadan daha fazla pay alması gerektiğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder