Deri ve kürk giyim, ayakkabı, saraciye ve deri işleme olmak üzere 4 alt sektörden oluşan deri üretimi, Tuzla, Menemen ve Çorlu’da deri sanayi bölgeleri ile özellikle Bursa, Uşak, Manisa, Balıkesir, Çanakkale, Isparta, Denizli ve Niğde’deki fabrikalarda gerçekleştiriliyor. Üretimin büyük bir çoğunluğu ise ihraç ediliyor. Sektör, kendi modelleri ve koleksiyonlarını geliştirerek önemli aşamalar kaydetmiş olması, ihracat konusundaki deneyimi, üretim ve teslimattaki hızı, hammadde ve üretimin kalitesi, gelişmiş tasarım becerisi gibi özellikleri ile dünyada önemli bir rekabet üstünlüğüne sahip.
Yakın geçmişe kadar, Türkiye’de ayakkabıcılık sektöründe çalışan işgücü, mesleği genelde aile büyüklerinden, alaylı olarak öğreniyor ve bir zanaat olarak sürdürüyordu. Ancak 1950’li yıllardan itibaren sanayileşmenin ön plana çıkması, ardından, 1980’lerden itibaren, özel sektörde artan makine yatırımları ile önemli bir yol alındı. Bugün, sektörün dünyadaki gelişmeler paralelindeki gelişme hareketleri devam ediyor.
Büyük çoğunluğunu küçük işletmelerin oluşturduğu sektörün ihracat yaptığı belli başlı ülkeler arasında ise Almanya, Suudi Arabistan, Yunanistan, Bulgaristan, Hollanda, Rusya, Fransa, Irak, Romanya ve İsrail yer alıyor.
Çanta, bavul, sandık, cüzdan, kemer gibi farklı ürün gruplarını kapsayan saraciye sektörü ise Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle önemli bir ihracat avantajına sahip. Sektörün büyük çoğunluğunu KOBİ’ler oluşturuyor. Makineleşme oranının yüksek olduğu büyük ölçekli işletmelerin, sektördeki varlığının düşük olması ise yoğun el işçiliğini ve farklı tasarımları ön plana çıkarıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder