Ambalaj; ürünleri dış etkilerden koruyan, onları bir arada tutarak, taşıma, depolama, dağıtım, tanıtım ve pazarlama işlemlerini kolaylaştıran, metal, kağıt, karton, cam, plastik vb. malzemelerden yapılmış dış örtülerdir. Kısaca ambalaj; içerisinde ürün bulunan koruyucudur. Ürünü, çarpma, ıslanma, zedelenme gibi fiziksel etkilerden korur. Tüketiciye en ekonomik yolla ulaşmasını sağlar, depolama kolaylığı yaratır. Önemli bir görevi de taşıdığı bilgilerle tüketiciye seçim ve kullanım kolaylığı sağlamasıdır. Üzerinde yazılı olan ağırlık, fiyat, üretim tarihi, son kullanım tarihi, ürünün içeriği, üretici şirketinin adı, kullanım açıklaması, TSE’li olup olmadığı gibi tüm bilgiler, tüketiciye ve satış yapana önemli kolaylıklar sağlar.
Ambalaj; ürünün giysisi gibidir. Tüketiciyi satın alma eylemine hazırlaması için gerekli tüm güzellikleri üzerinde bulundurması gerekir. Ürünün piyasada tutunabilmesi; doğru ve etkili bir ambalaj malzemesinin seçimine bağlı olduğu kadar, tasarımına da bağlıdır. Ürünün yapısına uygun seçilen renklerle, uyumlu yazı ve biçimlerle tasarlanmış, çekici, güzel görünümlü bir ambalaj, tüketiciyi olumlu yönde etkiler.
Gıda ürünlerinin satış sırasında göze çarpması ve tüketici tarafından beğenilmesi gerekir. Bu da ürünün rakip ürünler arasında sıyrılması ile mümkün olur. Ambalaj, tüketici tarafından tanınmayı sağlayacak marka ve ürün kimliklerini oluşturur, böylece deneme ve tekrar satın almayı teşvik eder. Uzmanlar, tüketici için ürünün, ambalaj olduğunu savunuyor. Bu yüzden, üreticiler pazar payından yüksek dilimi alabilmek için ambalajı güçlü bir satış silahına dönüştürmek ve rekabette bir avantaj sağlamak zorunda.
Tasarımının Önemi
Ambalajın grafik tasarımı, diğer tanıtım konuları gibi, grafik sanatçısının sorumluluğundadır. Ürün, tüketiciye sunulduğu zaman, bulunduğu yerde, her şekilde çekici gücünü ve etkisini göstermelidir. Satıcılar ürünleri yan yana dizerken her zaman ambalajın geniş yüzeyini tüketicinin görebileceği şekilde yerleştirmeyebilir. Ambalajın yan ve üst yüzeyleri de ürünün tanıtımı açısından önemlidir. Ürün ambalajınızın, farklı kuruluşların ürünleriyle yan yana geldiğinde çekiciliğini koruması gerekir. Bu durum, vitrinde ya da market raflarında olduğu kadar, tüketici elinde de ona verdiği güven açısından önemlidir.
Marka ve Ambalaj İlişkisi
Uzmanlar markalaşmada “kaliteli ürün-ambalaj-üretim sonrası destek-reklam” bütünlüğünün önemini vurguluyor. Markaya net bir konum belirleyip tutarlı bir iletişim dili yakalanamazsa bugünün rekabet ortamında başarılı olmak çok zor.
Hedefiniz Çok Önemli
* Kaliteli, yenilikler içeren, albenisi ve yararlılığı yüksek ürün üretmek,
* Albenisi yüksek, şirket markasını tanıtmaya ve daha iyi pazarlamaya yönelik ambalaj ile sunmak,
* Etkili bir satış stratejisi belirlemek, en uygun fiyatı bulmak.
Tasarım aşamasında ise,
* Ürünün markası çarpıcı ve akılda kalıcı olmalı,
* Hedef kullanıcı tanımlaması özenle yapılmalı, tüketici beklentilerine göre ergonomik, basit ancak etkili yeni fonksiyonlar eklenmeli,
* Elimizdeki teknoloji ile "ürün modelini" oluşturup, en uygun ambalaj malzemesini ve reklam fonksiyonunu göz ardı etmeden, ambalajın ürünün kartviziti olduğu görüşünden hareketle, görselliği ön planda tutarak, kullanıcıların tüketim hedefine uygun bilgilerle donatarak, ürün-pazar takibiyle, hızlı teslimatı organize etmek,
* Tüketicinin ürünü kullanırken kendini özel hissetmesini sağlamak,
* Son aşamada ise "ürün modeli"ni kullanıcının tekrar tercih etmesi için neden yaratmak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder