EKONOMİ BÜLTENİ

KOSGEB Duyurular

4 Mayıs 2010 Salı

Türkiye’nin Demir-Çelik İthalatı

Türk demir-çelik sektörü dış ticaretinde genelde ithalat, ihracattan her zaman daha yüksek gerçekleşiyor. Bunun başlıca nedeni; sektörde, hammadde, yassı mamul ve vasıflı çelik üretimlerinin yetersiz olması. Bu nedenle söz konusu ürün grupları, Türkiye’nin demir-çelik ithalatında sürekli olarak ilk sıralarda yer alıyor. Ancak, 2001’de yaşanan ekonomik kriz, üretimin ve dolayısıyla ithalatın düşmesine neden oldu. İç piyasaya satış yapamayan çelik üreticileri ise dış piyasaya daha çok yoğunlaştıklarından 2001 yılında demir-çelik ihracatı ithalatın önüne geçti.

Türkiye’de yeteri kadar hurda üretimi olmadığından hurda ihtiyacının büyük bir kısmı ithalatla karşılanıyor. Aynı şekilde yassı mamul üretimi de yetersiz kalıyor. Türk demir-çelik sanayi, her yıl yaklaşık 6-6,5 milyon ton yassı mamul açığını ithalatla kapatmaya çalışıyor. Son beş yılda ortalama 400.000 ton arasında olan vasıflı çelik üretimi de iç talebi karşılamadığı için, yılda 750.000 ton vasıflı çelik ithal ediliyor.

Türkiye’de demir çelik ithalatı 2007 yılında bir önceki yıla göre yüzde 40 oranında artarak 16,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2007 yılı demir çelik ithalatındaki en önemli ürün grubu yurt içi üretiminin yetersiz olduğu yassı mamuller ile ark ocaklarında hammadde olarak kullanılan demir-çelik hurdaları. Yassı ürün ithalatı demir çelik mamulleri ithalatının yüzde 32’sini, hurda ithalatı ise yüzde 35’ini oluşturuyor.

Demir-çelikten eşya ithalatı ise 2007 yılında bir önceki yıla göre yüzde 23 artarak 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. En fazla ithalat gerçekleştirilen ürün grupları ise boru, vida ve cıvatalar oldu. Demir-çelikten eşya ithalatında ise Çin 2007 yılında 315 milyon dolar ile en fazla ithalat gerçekleştirilen ülke oldu. Bunu sırasıyla, Almanya, İtalya, Fransa, Rusya Federasyonu, İspanya ve İngiltere izliyor.

Kaynak: Bu yazı, Kolay İletişim tarafından, KobiFinans için TC. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü Demir-Çelik Sektör Raporu’ndan derlenmiştir.

www.igeme.org.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder